
Skwalan z trzciny cukrowej – naturalny eliksir dla Twojej skóry
Share
Skwalan z trzciny cukrowej w INCI znajdziecie go pod nazwą Squalane, to składnik, który coraz częściej pojawia się w składach nowoczesnych kosmetyków. Ten surowiec kosmetyczny możecie również spotkać w czystej postaci na półkach sklepowych obok naturalnych, roślinnych olei.
Skwalan z trzciny cukrowej od kilku lat, zyskuje coraz szerszą rzeszę osób, które przekonują się do codziennego stosowania tego kosmetyku. I nic dziwnego – to bardzo lekki, bezpieczny, bezzapachowy olej o wyjątkowo wszechstronnym działaniu, idealny dla każdego typu skóry. Może być stosowany samodzielnie w Co warto o nim wiedzieć i dlaczego warto włączyć go do swojej pielęgnacji?
Co to jest skwalan z trzciny cukrowej?
Skwalan to stabilna i nasycona forma skwalenu – naturalnego lipidu, który występuje w ludzkiej skórze, a dokładniej jest jednym ze składników ludzkiego sebum i odpowiada za ochronę skóry przed nadmierną utrata wilgoci. Niestety, z wiekiem jego produkcja spada, co objawia się coraz częstszą utratą nawilżenia i pogorszeniem elastyczności i jędrności skóry.
W kosmetykach skwalan najczęściej pozyskiwany jest z dwóch źródeł - oliwek lub trzciny cukrowej. Skwalan z trzciny cukrowej powstaje w procesie fermentacji cukrów roślinnych. Jest całkowicie wegański, biodegradowalny i przyjazny dla każdego rodzaju skóry, w tym również wrażliwej czy trądzikowej. Dzięki swojej lekkości i nietłustej formule (skwalan przypisany został do kategorii olei suchych), ma zdolność do przenikania głęboko do warstw skóry.
Właściwości skwalanu z trzciny cukrowej
Skwalan ceniony jest za szereg dobroczynnych właściwości, które korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów czy paznokci. Jego szerokie spektrum działania sprawia, że często wykorzystuje się go w naturalnych kosmetykach, które mają za zadanie dogłębnie odżywić i nawilżyć. Jeśli przyjrzymy się bliżej skalanowi, to szybko możemy zauważyć, że to nie jedyne jego zalety.
Skwalan z trzciny cukrowej:
- Intensywnie nawilża – skwalan z trzciny cukrowej, tworzy na powierzchni skóry lekką warstwę ochronną nazywaną okluzją, która zapobiega utracie wody i pomaga zapewnić komfortowe uczucie nawilżenia.
- Poprawa elastyczność skóry – regularne stosowanie skwalanu sprawia, że skóra odzyskuje młodzieńczą jędrność i elastyczność. Staje się również wyraźnie gładsza i przyjemnie miękka w dotyku.
- Regeneruje i łagodzi – skwalan zmiękcza, natłuszcza oraz wzmacnia naturalną warstwę ochronną, sprawiając, że skóra staje się odporna na negatywne działanie czynników zewnętrznych. Do tego działa łagodząco, wspiera procesy naprawcze oraz zmniejsza podrażnienia.
- Działa antyoksydacyjne – skwalan z trzciny cukrowej warto zacząć stosować już przed 25 rokiem życia, ponieważ skutecznie chroni przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Zapewniając optymalny poziom nawilżenia skórze, spowalnia proces starzenia się oraz zapobiega pojawianiu się pierwszych zmarszczek.
- Nie zapycha – skwalan z trzciny cukrowej jest nie komedogenny. Oznacza to, że może go bezpiecznie stosować każda skóra bez obaw o zapychanie porów czy wysyp niedoskonałości.
Skwalan z trzciny cukrowej a skwalan z oliwek – różnice
Choć oba rodzaje skwalanu pełnią tę samą funkcję i traktowane są jako jeden, i ten sam produkt, różnią się pochodzeniem oraz strukturą molekularną. Wpływa ona nie tylko na sposób wchłaniana ale również stabilność. Najważniejsze różnice pomiędzy nimi to:
- Czystość i stabilność – skwalan z trzciny cukrowej jest stabilny chemicznie oraz bardziej odporny na ulenienie i jełczenie. Swoją świeżość zachowuje znacznie dłużej, nawet w trudnych warunkach przechowywania. Skwalan z oliwek jest mniej stabilny, ma tendencję do szybszego utleniania i tracenia swoich właściwości.
- Wchłanianie – skwalan z trzciny cukrowej jest lżejszy, szybciej się wchłania i nie zostawia tłustej warstwy, co docenią osoby z cerą mieszaną i tłustą. Skwalan z oliwek jest nieco tłustszy i cięższy, przez co może pozostawiać na skórze tłusty ślad i dłużej utrzymywać się na powierzchni skóry.
- Zapach i kolor – skwalan z trzciny cukrowej jest bezzapachowy i całkowicie przezroczysty. Skwalan z oliwek może posiadać delikatny zapach, a nawet lekko żółty odcień cieczy.
W praktyce oznacza to, że skwalan z trzciny cukrowej to bardziej uniwersalna i przewidywalna wersja tego składnika.
Czy skwalan z trzciny cukrowej uczula?
Skwalan jako, że jest jednym ze składników ludzkiego sebum, jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę i można go wykorzystać do pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Dodatkowo warto zaznaczyć, że skwalan z trzciny cukrowej jest całkowicie hipoalergiczny, nie wywołuje żadnych podrażnień, reakcji alergicznych ani nie uwrażliwia skóry.
Jak działa skwalan z trzciny cukrowej?
Skwalan z trzciny cukrowej jest wybitnie wszechstronnym i uniwersalnym produktem kosmetycznym. Oznacza to, że możemy go wykorzystać w dowolny sposób w codziennej pielęgnacji. W czystej postaci można użyć go do pielęgnacji twarzy, dekoltu, ciała, dłoni, stóp czy włosów. Nakładając go na oczyszczoną, lekko wilgotną skórę możemy mieć pewność, że zapewni skórze optymalny poziom nawilżenia, wzmocni barierę hydrolipidową oraz przy pielęgnacji cery bardzo suchej, załagodzi niekomfortowe uczucie ściągniętej i napiętej skóry. Jak już wcześniej wspominaliśmy, skwalan skutecznie koi stany zapalne oraz łagodzi podrażnienia, dlatego skóra nadwrażliwa i skłonna do zaczerwienienia wprost go pokocha.
Skwalan dzięki swojej budowie i łatwości wchłaniania ma jeszcze jedną ważną funkcję, pomaga przenikać cząsteczkom składników aktywnych głębiej w strukturę skóry. Dlatego dodając go do swojego kremu do twarzy, kremu po oczy, serum do twarzy czy kremu do ciała, wzmacniasz jego działanie oraz poprawiasz proces naturalnej regeneracji.