Bezpłatna dostawa paczkomatem inPost powyżej 150zł

Masło Shea z Ghany – niezwykłe właściwości

Masło Shea zwane jest również Masłem Karite lub Masłem Galam. Otrzymywane z długowiecznego drzewa rosnącego na Afrykańskiej sawannie o nazwie Masłosz Parka „drzewo życia". Zaczyna owocować dopiero po 30, a nawet 40 latach od posadzenia. Masło wytwarzane jest z dojrzałych orzechów masłosza według czasochłonnej, tradycyjnej receptury.

Tylko nierafinowane masło zachowuje wszystkie swoje właściwości odżywcze i pielęgnacyjne. Kolor i zapach masła jest zależny od pory roku w której zbierane są orzechy masłosza. W temperaturze pokojowej zachowuje stałą konsystencję, jednak przy lekko wyższej przechodzi w stan płynny.

W drogocennym maśle shea znajdziemy przede wszystkim:

- bogactwo nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, odpowiedzialnych za jego gęstą i zwartą konsystencję. To dzięki nim w temp. 34 stopni Celsjusza masło przyjmuje półpłynną formę, którą łatwo można rozprowadzić po skórze czy włosach.

witaminę E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem, doskonale wspiera mechanizmy obronne komórek naskórka. Opóźnia procesy starzenia się komórek, chroni organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników oraz wspomaga produkcję kolagenu w skórze. Dodatkowo zabezpiecza skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

witaminę A, która wspomaga ujędrnianie i uelastycznianie skóry oraz subtelnie wygładza zmarszczki. Wspomaga naturalną barierę ochronną skóry oraz pozwala skórze zachować odpowiedni poziom nawilżenia.

witaminę F, która pomaga odbudować naturalną ochronną warstwę lipidową skóry i dzięki temu pozwala utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia naskórka.

- liczne fitosterole, które przede wszystkim wspomagają ujędrnianie i uelastycznianie skóry, likwidują niewielkie zmarszczki, a także działają przeciwzapalnie oraz łagodzą wszelkiego rodzaju podrażnienia.

- należące do grupy polifenoli katechiny, które wspomagają ochronę skóry przed negatywnym działaniem wolnych rodników, a przy tym mają działanie antybakteryjne, antywirusowe i zapobiegają rozwojowi infekcji w obrębie istniejących na skórze ran czy otarć.

- pochodne kwasu cynamonowego, które pomagają chronić skórę przed negatywnym działaniem promieni UV.

Naturalne, nierafinowane masło karite jest najlepszym produktem pozwalającym zadbać o prawidłowe nawilżenie naszej skóry, a dzięki bogactwu witamin i składników odżywczych znacząco przyczynia się do poprawy wyglądu i elastyczności.
Działa odmładzająco, wyrównując strukturę skóry, redukuje widoczność zmarszczek oraz hamuje rozpad cennej elastyny, poprawiając elastyczność i jędrność. Odżywia, przywracając miękkość i gładkość. Wyrównuje koloryt i pomaga pozbyć się przebarwień. Dodatkowo jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce z rozstępami.
Chroni skórę przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych w tym również promieni UV.
Jednak największym atutem masła shea jest fakt, że jest bezpieczne dla skóry wrażliwej i podatnej na alergie. Dlatego po ten produkt mogą sięgnąć absolutnie wszyscy.

Na rynku kosmetycznym możemy spotkać się z rozróżnieniem masła shea między rafinowanym, a nierafinowanym. Jak je rozróżnić?

Nierafinowane masło shea poznacie po delikatnym, lekko wyczuwalnym ziemno-orzechowym zapachu oraz kolorze od żółtego do pomarańczowego. Konsystencją natomiast będzie przypominało gładką pastę lub miękką, grudkowatą substancję.
Wykazuje lepsze działanie oraz przez brak rafinacji zachowuje dużo właściwości odżywczych, korzystnie wpływających na kondycję skóry.
Używa się je w kosmetykach 100% naturalnych.

Masło rafinowane jest bezwonne i w kolorze bieli. Ma dłuższy termin przydatności do użytku i znacznie lepiej sprawdza się przy produkcji kosmetyków. Jest ono również dużo tańsze od nierafinowanego masła shea.
Jako składnik kosmetyków rafinowane masło shea zabezpiecza skórę przed utratą wody oraz zapewnia długotrwałe uczucie nawilżenia.

Jeśli na sklepowej półce mamy do wybory rafinowane masło shea lub nierafinowane, polecamy zdecydowanie sięgnąć po wersję nierafinowaną. Odwdzięczy się dużo zdrowym i witalnym wyglądem skóry, niż jego uboższa rafinowana wersja.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem